Sağlık

Ayhan Şahenk Vakfı tarafından desteklenen ve Cleveland Klinik'te yürütülen uluslararası bir tıp araştırması sonuçlandı

Ayhan Şahenk Vakfı, Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (Food and Drug Administration - FDA), ve GB Storer Vakfı tarafından desteklenen, Amerika Birleşik Devletleri'nin en önde gelen sağlık kuruluşlarından Cleveland Clinic'in Romatoloji Bölümü'nün önderliğinde ABD (Johns Hopkins Tıp Fakültesi, Mayo Klinik, Park Nicollet Tıp Vakfı, Harvard Tıp Fakültesi, Kalifornia Üniversitesi Los Angeles Tıp Merkezi, Marshfield Klinik, Florida Romatoloji ve İmmünoloji Merkezi, Arizona Üniversitesi), Fransa (Paris XIII Üniversitesi), İspanya (Barselona Bölge Kliniği), Almanya (Lübek Üniversitesi Tıp Fakültesi), Kanada'da (McGill Üniversitesi) bulunan 17 sağlık kuruluşundan 47 araştırmacının ve Uluslararası Sistemik Vaskülit Çalışma Ağı'nın [International Network for the Study of Systemic Vasculitides (INSSYS)] katılımı ile yürütülen dev hücreli arterit [giant cell artretis (GCA)] hastalığının tedavisi çalışması sonuçlanarak Arthritis & Rheumatism dergisinde yayınlandı. Altı yıl süren bu çalışma bilim çevreleri tarafından dev hücreli arterit hastalığı üzerinde günümüze dek yürütülen en kapsamlı araştırma olarak değerlendiriliyor ve tarihi bir öneme sahip olduğu vurgulanıyor.

Dev hücreli arterit sebebi bilinmeyen, bağışıklık sistemini etkileyen, 50 yaşın üzerinde ortaya çıkan ve bazı hastalarda körlükle sonuçlanan bir sağlık sorunu. Hastaların yaklaşık %18'inde ilk tanı sırasında bir gözde körlük meydana gelmiş oluyor. İlerlemiş evrelerdeki hastaların ise %28'inde körlük gelişiyor. Vakfımız tarafından desteklenen bu çok merkezli, çift-kör sistemli, plasebo-kontrollü ve hastaların randomize edilerek gruplara ayrıldığı çalışmada dev hücreli arterit tedavisinde metotreksat ilacının etkinliği yalnız başına ve prednizon ile birlikte kullanılarak değerlendirildi. Sonuçlar metotreksatın tek başına beklenen oranda etkili olmadığını gösterdi. Buna dayanarak dev hücreli arterit tedavisinde metotreksat gibi bağışıklık sistemi üzerinde genel etkiye sahip ilaçların yerine özgün etkiye sahip farklı ilaçların kullanılmasının gerekliliğini gündeme getirdi. Halen konu üzerinde ek çalışmalar yürütülmekte olup mevcut çalışmanın tam metnine aşağıda yer alan bağlantıdan ulaşılabilir.

Çalışmanın tam metnine ulaşmak için tıklayınız. (105 K-PDF)