Ana Sayfa

Belgesel çalışmaları
Unutulmaz Niğde Lezzetleri
Unutulmaz Niğde Lezzetleri

Ülkemiz, sahip olduğu kültür varlıkları bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden biridir. Vakfımız bu zenginliklerin korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması konusuna önem vermekte, kültür  varlıklarımızın tanıtılması ve değerlendirilmesi için çalışmalar gerçekleştirmektedir.

Kültür ve sanat alanındaki çalışmalarını, kütüphane yapımı, kitap basımı, belgesel çekimi ve kültür değerlerimizin korunmasına katkı konularında gerçekleştirmekte, sergi, konser, tiyatro etkinliklerine katkı sağlayarak kültüre, sanata ve sanatçıya desteğini sürdürmektedir.

Halk Kütüphanesi

Halk Kütüphanesi, kültür alanındaki çalışmalarımız arasında önemli bir yer tutmaktadır.
Niğde Belediyesi tarafından Vakfımıza tahsis ettiği 5800 m2  arsa üzerinde, 1950 m2 kapalı alanda  çevre mimarisine ve dokusuna uygun şekilde projelendirilen ve ülkemizin örnek kütüphanelerinden biri olan Niğde Sabiha Şahenk İl Halk Kütüphanesi,  14 ay gibi kısa bir sürede tamamlanarak Kültür Bakanlığı’na devredilmiştir.

6 Kasım 2000 tarihinde hizmete giren kütüphane, Kültür Bakanlığı’nın şehir merkezinde yaptırdığı Kültür Merkezi içinde Kütüphane’nin de olması ve kütüphaneye ihtiyaç duyulmaması nedeniyle  6 Haziran 2003 tarihinde toplumun her kesimine hizmet vermek üzere Niğde Üniversitesi’ne devredilmiştir.

8 yıl Niğde Üniversitesi’ne hizmet veren  kütüphanenin üniversiteye uzak olması nedeniyle  öğrencilerin yeteri kadar yararlanamaması ve merkez yerleşkesi içinde yeni yaptırdıkları  kütüphaneye “Sabiha Şahenk” adının verilmesi nedeniyle vakfımıza devretme teklifleri uygun bulunmuş ve kütüphane, arsanın sahibi olan Niğde Belediyesi’ne devredilmiştir.

Kitap çalışmaları

Kapadokya

Kapadokya, eşine az rastlanır jeolojik yapısı ve ev sahipliği yaptığı uygarlıkların günümüze ulaşan izleriyle dünyanın en ayrıcalıklı bölgelerinden biridir. Vakfımız, bu kültür mirasımızın yurt içi ve yurt dışı tanıtımı için yoğun faaliyetlerde bulunmakta, Kapadokya’nın hak ettiği değere kavuşması için çalışmaktadır.
Bu amaçla, her bölümü  konusunda uzman bilim insanları tarafından hazırlanan ve Kapadokya’nın oluşumundan günümüze  kadar olan evrelerinin yer aldığı kitap, Cumhuriyetimizin 75.yılında İngilizce ve Türkçe olarak basıldı ve 1999 yılında Tüyap Kitap Fuarında ödülle layık bulundu.

Derinlerden Yansımalar

Vakfımız, kültür çalışmaları kapsamında Vehbi Koç Vakfı ile sponsorluğunu üstlenerek Derinlerden Yansımalar / Çanakkale Batıkları adlı kitap çalışmasını sonuçlandırdı ve 22 Mayıs 2013 tarihinde tanıtımını gerçekleştirdi.

Dünyanın en önemli deniz savaşlarından biri olan Çanakkale Savaşı sırasında Çanakkale Boğazı ve çevresinde batan çeşitli  gemileri görüntüleyip, bu batıkları hikayeleri ile birlikte kayda alarak eşsiz bir belge haline getiren kitap, bu konudaki eksik bilgileri  giderdiği için ayrı bir önem ve anlam kazanıyor.
Kolay Marina Genel Müdürü Selçuk Kolay ve Derinsu Genel Müdürü Okan Taktak koordinasyonu ile iki yıllık bir çalışma sonucu  Türkçe ve İngilizce  olarak basılan kitapta, başta Çanakkale Boğazı Savaşları ile Ege ve Marmara denizlerinde  batan gemilerin  hikayeleri, arşiv fotoğrafları, bugünkü durumlarını gösteren sualtı fotoğrafları ve sonar görüntüleri yer alıyor.

Unutulmaz Niğde Lezzetleri

Vakfımız, 2006 yılında Garanti Bankası’nın katkılarıyla “Unutulmaz Niğde Lezzetleri” adıyla basımını gerçekleştirdiği  kitap çalışması, Sabahat Varol İnsel tarafından kaleme alındı. Bu kitapla,  yüz yıllık folklorik Niğde yemekleri tanıtıldı   ve unutulmaya yüz tutmuş bir kültür değerimiz daha canlandırıldı.
Folklorik yemeklerin modern mutfaklarda da uygulanabilir olduğunu gösteren, hafızalardaki tatları yaşanabilir kılan ve pek çok hikayesi olan bu yemekleri günümüze taşıyan kitap, Vakfımızın kültür yayınları arasındaki yerini aldı.

Belgesel çalışmaları

Vakfımızın  Türkiye’nin kültürel mirasının simgelendiği, insanlık tarihinin sergilendiği Kapadokya Bölgesinin öneminin, sadece ilginç jeolojik yapısı ve Hristiyanlığın yayılması sırasındaki ev sahipliği ile sınırlı olmadığı gerçeğinden hareket  ederek hazırlattığı “ İki Dünya Arasında” adlı televizyon belgeseli  6 bölümden oluşmaktadır.

Türkiye’nin ulusal televizyon kanallarından NTV’de yayınlanan belgesel, Türkiye’nin iletişim alanında en ciddi yarışma organizasyonlarından biri olan “Sedat Simavi Yarışması” nda belgesel dalında başarı ödülü ile ödüllendirilmiştir.

Otantik Halıların tespiti

Geçmişte dokunmuş ancak günümüzde kaybolmuş olan veya kaybolma riski taşıya otantik  Niğde  Halılarının araştırılarak yeniden dokunacak bir arşiv oluşturulması için Niğde Valiliği tarafından başlatılan çalışmalara maddi destek verilmiş ve 70 farklı desende halı, kültürümüze kazandırılmıştır.

Restorasyon çalışmaları

Roma, Bizans ve Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyan ve 1458’de Fatih döneminde İstanbul’da yapılan ilk külliye olan “ Davutpaşa Medresesi”nin restore  edilerek diabetlilerin eğitim merkezi olarak kullanılması amacıyla yapılan çalışmalara maddi destek verilmiştir.

Sergiler

Vakfımız  kültür ve sanat alanındaki çalışmaları kapsamında  resim, heykel, karikatür sergileri düzenlemekte, sanatçılarımızı ve eserlerini sanatseverlerle buluşturmaktadır.

Bu çerçevede Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyelerinin resim, özgün baskı, heykel ve seramik dalında yaptıkları eserlerden oluşan karma sergi Garanti Bankası Genel Müdürlük binasında Aralık 2006’da gerçekleştirilmiştir.

Ressam Dagmar Göğdün’ün, ülkemizde kaybolmaya yüz tutan çiçekleri, özellikle de lale, gelincik ve orkideyi konu alan “Doğanın Çocukları” adlı resim sergisi 2005 yılı aralık ayında sanatseverlerle buluşmuştur.

Ülkemizin  karikatür dalında en ünlü sanatçılarından biri olan merhum Nehar Tüblek’in eşi tarafından  Vakfımıza bağışlanan 150 eser, gene aynı salonda sergilenmiştir.

Konserler, gösteriler

Vakfımızın “Sanata ve Sanatçıya Destek Projesi” çerçevesinde, maddi sıkıntılarının giderilmesine katkıda bulunmak amacıyla  ünlü halk müziği sanatçısı Muzaffer Akgün için TRT ile işbirliği yapılarak 1997  yılında   bir gece düzenlenmiştir.
İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde, TRT’nin Ankara, İstanbul ve İzmir Radyosu ses ve saz sanatçılarının katılımıyla gerçekleştirilen gece, sanat çevreleri ve basın tarafından da ilgi   ve beğeni ile izlenmiştir.

Vakfımız ayrıca  belirli konulara dikkat çekmek için ünlü piyanist Tuluyhan Uğurlu ile çeşitli konserler düzenlemiştir.
Sanatçının vakfımız organizasyonunda gerçekleştirdiği ilk konser 2006 yılında tarihi Haydarpaşa Gar’ında “Doğu Ekspresi” adıyla verdiği konserdir. Konserin bazı bölümleri dramatize edilerek canlandırılmış ve basın ve izleyiciler tarafından beğeni ile izlenmiştir.

İkinci konser ise 2007  yılının Unesco tarafından  “Mevlana Yılı” olarak ilan edilmesi nedeniyle İstanbul’da tarihi Haydarpaşa Garı’nda, “Sevgi ve Hoşgörü” konulu, görsel efektler eşliğinde   gerçekleştirilen konser olmuştur.

Doğaya ve insanlara en büyük zararı insanların verdiği gerçeğine dikkatleri çeken sanatçının, müziği ve müziği eşliğinde barkovizyonda gösterilen belgeli öykülerle anlattığı bir diğer konser de 2008 yılında verilmiş, sanatçının aynı yıl tarihi Galata Köprüsü üzerinde düzenlenen “Herşey Çocuklar İçin”  panayırı akşamı verdiği konser izlenmiştir..

Müzik konserlerinin dışında kültür etkinliklerimiz kapsamında yıl içinde başarılı olan tiyatro gösterilerinin de vakfımız organizasyonunda bağışçılarımız tarafından izlenmesi sağlanmaktadır.