Kapadokya festivalle renklendi

Ayhan Şahenk Vakfı, Bisiklet Federasyonu ve Ürgüp Belediyesinin işbirliği içinde Kapadokya'da 5.kez düzenlenen Uluslararası Dağ Bisikleti Festivali'nde  17 ülkeden 260 sporcu yarıştı.

25-26 ve 27 Haziran tarihlerinde Ürgüp merkez olmak üzere, Göreme, Avanos ve Niğde'de gerçekleştirilen  yarışlara sporcular,  yöre halkı ve turistler yoğun ilgi gösterdiler.

Festival,  25 Haziran'da kurucumuz Ayhan Şahenk adına 4.kez düzenlenen Yol Bisikleti Yarışı ile Niğde'den başladı.  Müze önünden Niğde Valisi Gündüz Beder ve Belediye Başkanı Mümin İnan'ın  birlikte verdikleri start ile  başlayan  yarış Derinkuyu, Kaymaklı, Nevşehir'den geçtikten  sonra Avanos'ta sonuçlandı. 102 kilometrelik yarışta gençler ve büyükler kategorisinde ülkemizin değişik bölgelerinden gelen ve en iyi derecelere sahip  60 sporcu  mücadele etti.

Gençler kategorisinde birinciliği  Konya Selçuklu Belediyesinden Miraç Kal  elde ederken, yarışı  Konya Şekerspor'dan Bünyamin Özdemir ikinci , Kocaeli Brisa Spor'dan Orhan Şahin üçüncü olarak tamamladılar..

Büyükler kategorisinde ise Kocaeli Brisa Spor'dan Mert Mutlu  birinciliği,  Konya Şekerspor'dan M.Berat Alphan  ikinciliği , Konya Selçuklu Belediyesi'nden Hulusi Köseoğlu  üçüncülüğü elde ettiler.

D 2 kategorisinde 17 ülkeden  200 sporcunun katılımıyla gerçekleşen "Uluslararası Kapadokya Dağ Bisikleti Yarışları" ise aynı gün  Ürgüp şehir merkezinde 14.30'da Devlet Bakanı Sn. Güldal Akşit'in verdiği startla başladı. Sporcular  Ürgüp Şehir merkezinde  tek tek çıkış yaparak  ilçenin tarihi dokusu içinde yöre halkı ve turistlerin alkışlarıyla  zamana karşı yarıştılar.

İkinci gün yarışları da Ürgüp Şehir Merkezinde  yapılan toplu çıkışlarla başladı. Noktadan  Noktaya yapılan  yarışlar çok zor ve tehlikeli yarış parkurunda gerçekleşti ve  şehir merkezinde sonuçlandı.

Son gün yarışları ise Göreme'de  Peribacaları,mağaralar, bağlar arasında bölgenin olağanüstü  arazi yapısı içinde ilginç mücadelelere sahne oldu.

Üç gün süren yarışlarda Genel Klasmanda  ilk üç dereceyi şu sporcular aldı :

U23 Men (23 yaş altı erkekler)
  1. Andras Melts / Macaristan
  2. Bilal Akgül / Türkiye
  3. Konstantinos Bardis / Yunanistan
 Master Men (30 yaş ve üzeri erkekler)
  1. Lain Nimmo / İngiltere
  2. Salih Yalızat / Türkiye
  3. Steve Mceven / İngiltere
 Elite Men ( 23-30 yaş erkekler)
  1. Oprea Ovidiu Tudor / Romanya
  2. Magnus Palmberg / İsveç
  3. Onno Houwer / Hollanda
  Jr.Men (19 yaş altı erkekler)
  1. Yavuz Kilim / Türkiye
  2. Musa Kadıoğlu / Türkiye
  3. Bayram Çam / Türkiye
 Women Jr.(19 yaş altı bayanlar)
  1. Esra Kürkçü / Türkiye,
  2. Şeyma  Karagöz / Türkiye
  3. Aysel Kılıçaslan / Türkiye
 Women Elite (23-30 yaş bayanlar)
  1. Petra Hofs / Hollanda
  2. Almut Grieb / Almanya
  3. Manouk Gugelot / Hollanda

Yarışlarda Türkiye 7 birincilik, 8 ikincilik ve 9 üçüncülük elde etti. Genel klasmanda ise  23 yaş altı erkeklerde Yavuz Kilim birinciliği, Musa Kadıoğlu ikinciliği, Bayram Çam üçüncülüğü, Masterlerde Salih Yalızat ikinciliği, Genç bayanlarda ise Esra Kürkçü birinciliği, Şeyma Karagöz ikinciliği, Aysel Kılıçaslan üçüncülüğü elde ederek ülkemizi başarıyla temsil ettiler.

Uluslararası Bisiklet Birliği UCI tarafından görevlendirilen Güney Kıbrıslı Yarış Komiseri Evangelos Diamantidis' in gözetim ve denetiminde yapılan yarışlar kazasız ve açıklanan sonuçlara herhangi bir itiraz olmadan sonuçlandı.Yarışlarda derece alanların UCI tarafından belirlenen yaklaşık  55 milyar tutarındaki para ödülleri   yarışmanın sponsoru olan Ayhan Şahenk Vakfı tarafından verildi.

Diğer taraftan yarışlara ilgiyi arttırmak ve sporun daha geniş kitlelerce benimsenmesine yardımcı olmak amacıyla üç gün boyunca Ürgüp ve